keskiviikko 5. lokakuuta 2016

Kokeellista

Pikkaisen on taas huumori ollut koetuksella. Eilen olimme Kipin kanssa eläinlääkärissä ja tänään Vinskin kanssa. Kesästä asti ovat nämä kaksi lääkärissä ravanneet, huoh...

Kipiltä otettiin eilen verikokeet, kun haluttiin varmistua, ettei sisäelinten toiminnassa ole häikkää, mikä aiheuttaisi sitten tuon lisääntyneen juomisen ja sisälle pissailun. Myös kontrollipissanäyte otettiin. Hyvin se varmaan sujuu, sanoi hoitaja kun kauhan minulle ojensi. Ei varmaan suju, vastasin minä ja lähdin pissanäytteen metsästykseen. Eikä se sujunutkaan. Kipi nosti kyllä heti jalkaa lähimpään puuhun, mutta kauhan ilmestyttyä kuvaan mukaan se lopetti pissaamisen välittömästi. Eikä se sitten enää edes yrittänyt pissata, vaikka kiersimme lähistön puut, pensaat ja pylväät moneen kertaan. Mulkoili vain minua paheksuvasti. Sitten muistin, että viimeksikin se lopulta antoi periksi aivan klinikan ulko-oven lähellä, missä lähtökohtaisesti en haluaisi noiden asioiden merkeissä liikkua. Sinne mentiin ja kas vain, kikka toimi. Ilmeisesti siinä kohtaa on niin mehevät hajut, että on vaan ihan pakko jättää oma käyntikorttinsa ja joustaa pihtaamispäätöksestä.

Verikokeista tai pissasta ei mitään selitystä juomiseen ja pissailuun löytynyt. Kipiltä otettiin myös uusi SDMA-testi, joka antaa tarkemman kuvan munuaisten toiminnasta ja mahdollisen alkavan vajaatoiminnan voi bongata aiemmassa vaiheessa. Normaaliarvo on 0-14, yli 14 kertoo munuaisten toiminnan heikkenemisestä. Kipin arvo oli 13. Pissassa ei edelleenkään ollut tulehdusta, siittiöitä oli yhden plussan verran, proteiinia kaksi plussaa ja bilirubiinia kolme. Veressä bilirubiiniarvo oli normaali, samoin maksa-arvot.

Eläinlääkäri suositteli, että Kipin ruoka-annos jaettaisiin kahteen yhtä suureen osaan aamuin illoin, kun se nyt on aamuisin syönyt kevyemmin ja illalla pääaterian. Tämä voisi vähentää iltajuomista ja öistä pissailua. Jotenkin en usko, että syy olisi tässä, koska Kipi tankkaa usein paljon vettä jo ennen iltaruokaa, ja muutenkin se juo pitkin päivää, vaikka eniten juuri illalla. Kummallista, mutta ainahan tuo pieni ruskea on kätkenyt sisäänsä mysteereitä, joita kukaan ei osaa selvittää.

No tänään sitten aamupissalla kävi niin hassusti, että Vinskillä oli tassu veressä sisälle tultaessa. Syyksi paljastui vasemman etujalan vääntynyt kannuskynsi. Ei auttanut kuin eläinlääkärille soittaa. Saimme täsmälleen saman ajan kuin Kipi eilen, 13.45, ja lääkärikin oli sama. Myisivätkö ne minulle jo jonkun sarjakortin?

Eläinlääkäri totesi vilkaisun jälkeen, että kyllä se kynsi kuoria täytyy. Kynsi olikin murtunut kynsivalliin asti ja operaatio kesti yllättävän kauan. Mikään kiire ei Vinskillä ollut rauhoituksesta herätä (se uinaili klinikalla hyvän tovin myös kastraation jälkeen), mutta viimein se palautettiin minulle pönttö päässä. Masentavaa, eikä kynnentynkää myöskään millään haavasuojapuvulla saa suojattua. Otin silti kaulurin kotona pois ja suihkuttelin siteen kohdalle katkerosprayta. Toivottavasti katkero ja silmällä pitäminen auttaisivat eikä kauluria tarvittaisi, ainakin pientä askartelua kynnentyngän kimppuun pääseminen myös vaatii, koska siinä on ihan napakka side päällä.Huumoria on kysynyt myös hormonien oikullisuus ja omalaatuinen kolmiodraama, jota meillä on näytelty kolmen nuorimmaisen kesken. Tardakin saatuaan Kipi ei enää ole ollut niin innokas leikkimään Draaman kanssa, vaikka Draama painaa päälle, koska Kipi on sille ilman muuta lauman paras tyyppi. Vinskin luonne ja käytös taas eivät kastroinnin jälkeen ole muuttuneet, ja se mielellään spurttaisi Draaman kanssa, houkuttelee sitä jopa leikkiin kanssaan, koska se hitaasti lämpiävänä on vihdoinkin lämmennyt Draamalle niin paljon, että on jopa aloitteellinen leikkiin kutsumisessa. Draama saattaa spurtata sen kanssa puolihuolimattomasti muutaman metrin, mutta sen enempää sitä ei kiinnosta, eikä sitä myöskään kiinnosta leikkiä Vinskin kanssa. Alussa Draama mielellään otti pitkiä juoksuspurtteja Vinskin kanssa, joten tämä on uusi tilanne. Draama ilmeisesti näkee Vinskin uudessa valossa kastraation jälkeen. Leikkihalut eivät siis laumassa tällä hetkellä oikein kohtaa toisiaan. Kyllä noilla kolmella silti mukavaa on keskinäisillä lenkeillä ja muutenkin, leikkimistä vain on paljon vähemmän.

Kipinkin kohdalla kastraatio saattaa jonain päivänä olla tarpeen. Sen kohdalla teen päätöksen vasta kun on aivan pakko, koska en pidä siitä, jos se kadottaa leikkisyytensä. Vaikka ei kai kastraatiolla välttämättä ole juuri samat vaikutukset kuin Tardakilla. Toivottavasti nuo Tardakin vaikutukset kohta häviäisivät, tykkään enemmän siitä Kipistä, joka leikkii Draaman kanssa yhtä antaumuksella kuin Draama sen kanssa. Eläinlääkäri sanoi Tardakin laitettuaan, että vaikutus kestäisi jopa 4-6 kuukautta, argh! Mitään näkyvää hyötyähän ei Tardakista ole ollut, joten harmittaa, että moinen tuli Kipiin laitettua.

Vinski yrittää Draamaa ja Draama KipiäSyyskuun loppupuolella oli oman seuran kentällä tokokoe, johon jossain vaiheessa olin ajatellut ilmoittaa Kipin. Sitten putosin taas maan pinnalle ja totesin, että en sittenkään tee niin. Olisi olemassa liian iso riski siihen, että saisin vetää kehässä perässäni laamaantuvaa pientä ruskeaa. Se taas ei olisi kivaa kummallekaan meistä.

Olin ajatellut ilmoittaa kokeeseen myös Draaman, koska se näytti osaavan AVO-liikkeet ihan kohtuullisesti, ja olihan se entisen omistajan kanssa sen luokan jo korkannutkin. Sen kohdalla ei myöskään tarvinnut pelätä, että se laamaantuisi kehässä, vaikka Laama sen lempinimi onkin ;) Olisi mukavaa päästä kokemaan sen kanssa kokonainen koesuoritus ja ottamaan selvää, mitä meidän erityisesti pitää jatkossa treenata.

Niinpä ilmoitin Draaman kokeeseen, mutta mitä lähemmäksi koe tuli, sitä hullummalta koko idea alkoi tuntua. Palkattomuutta treenatessa osa liikkeistä levisi ja muutenkin erilaisia pikku ongelmia putkahteli. Mutta tuskin Draama itseensä ottaisi, vaikkei kaikki ihan putkeen menisi, joten vikalistaa hakemaan vaan.

Oma vikalista minulla jo olikin mielessäni. Perusasento Draamalla usein on sellainen matala ja kyyläävä, joten sitä on yritetty työstää. Ja vaikka Draaman työhaluun voi aina luottaa, niin joskus se treeneissä jää hetkeksi kiinni johonkin kohteeseen eikä ole niin hyvässä kontaktissa ja kuulolla minuun päin kuin pitäisi. Niinpä yksi tärkeä tavoite on se, että me olisimme koko ajan samassa kuplassa. Joskus Draama on tullut suoraan sivulle liikkeissä, joissa on tarkoitus istua ensin eteen, ja kerran se tuli siihen puoliväliin. Erilaisia kauneusvirheitä ja ajoittaisia ongelmia on tietenkin ollut lähes kaikissa liikkeissä, mutta sellaistahan se toko tuppaa olemaan, ikuista hiomista.

Koepäivänä ehdimme pyöriä koepaikalla aika kauan, koska olimme paikalla hyvissä ajoin muutenkin ja sitten vielä starttasimme tokavikoina kahdeksan koirakon luokassa.

Tältä se meidän vikalista sitten kokeessa näytti numeroineen ja selityksineen:

Paikalla istuminen: 10

Seuraaminen: 9,5. Hyvin taisi Draama mukana kulkea arvosanasta päätellen. Itse en jostain syystä löytänyt vasemmalle kädelleni hyvää paikkaa...Mitään yksityiskohtaista en suorituksesta muuten osaa sanoakaan, koska se pitäisi mieluiten nähdä videolta, mutta sitä videota ei ole.

Seisominen seuraamisen yhteydessä: 10

Luoksetulo: 9. Tässä Draama näytti nopeasti arpovan kohdalle päästyään, että mihinkäs tällä kertaa asettuisi ja tuli sitten suoraan sivulle.

Istuminen seuraamisen yhteydessä: 8. Ei mitään tietoa, mistä pisteet lähtivät, ehkä annoin tässä itse jonkun tahattoman avun?

Ruutu: 0. Draama lähti hyvin kohti ruutua, mutta sitten ruudun kohdalla kaarsikin sivuun ja sieltä ruutuun, haki siellä hetkisen paikkaa ja yritin sitä ohjata vähän taemmas, mutta se kuitenkin sitten päätti mennä oma-aloitteiseti maahan ja etujalat olivat osittain ruudun ulkona. Se oli sitten siinä. Treeneissä ruutu on sujunut aika hyvin, mutta ongelmiakin on joskus ollut ja olen tiedostanut, ettei tämä mikään pomminvarma liike ole.

Noutaminen: 10. Ainoa liike, jossa Draama istui ensin eteen kuten tarkoitus olisi ;) Kivasti noudot ovat sujuneet alkuaikojen jälkeen, jolloin Draama usein sylkäisi kapulan tuontivaiheessa.

Kauko-ohjaus: 0. Draama vajosi johonkin omaan kuplaan ennen tätä liikettä eikä tehnyt yhtään vaihtoa. Olin tästä ällistynyt, koska treeneissä tämä on ollut varma liike, Draama on tehnyt aina kaikki vaihdot eikä ole juminut edes ensimmäistä vaihtoa.

Estehyppy: 10.

Merkin kiertäminen: 10.

Kokonaisvaikutus: 8.

Ja se oli sitten kakkostulos ja 247,5 pistettä. Vähän harmitti, kun tajusin, että vitonenkin toisesta nollatusta liikkeestä olisi riittänyt ykköstulokseen. Toisaalta oli niin siistiä olla kehässä koiran kanssa, jonka moottori ei hyytynyt, vaikka nykyinen AVO-luokka onkin pitkä ja paljon haastavampi kuin entinen. Ja hei, tämä olikin minulle eka kerta uusilla säännöillä tokossa! Draamalla on jo kokemusta uusista säännöistä sekä ALO- että AVO-luokasta, mutta parina tämä oli meille ensimmäinen kerta missään kokeessa ikinä.

Ei meillä mikään kiire ole siirtoykköstä saada, koska ylempiin luokkiin emme vielä ole valmiita, Draama ei osaa kaikkia ylempien luokkien liikkeitä. VOI-luokkaakin ajatellen meillä on vielä pitkä matka, koska tunnari on aivan alkutekijöissä, eikä Draama myöskään osaa kaukokäskyissä seisomista. Ja kaukokäskyjä on muutenkin syytä työstää, kun se näköjään onkin koetilanteessa haastava liike. Entinen omistaja kertoi, että Draama on aiemminkin nollannut liikkeen kokeessa eikä ongelmaa ole treenitilanteessa saatu esille. Siinä onkin haastetta!

Mikään kiire ei myöskään ole uudestaan AVO-luokkaa kokeilemaan, nyt keskitymme treenaamaan. Ensi kuussa alkavatkin omatoimitreenit hallissa joka toinen viikko. Paikasta tokon ryhmätreeneihin luovuin viime kauden lopuksi, koska mielestäni sellainen treeni ei vastannut meidän tarpeisiin Kipin kanssa, eikä se nyt ehkä Draamankaan kanssa sitä tekisi. Minä itse tarvitsisin erityisesti jonkun kyttäämään omaa ohjaamistani, koska kokeessa sain taas yleisöstä palautetta apujen käytöstä. En edes itse yleensä huomaa niiden käyttöä. Koska en juuri koskaan pääse treenaamaan kenenkään sellaisen kanssa, joka tällaisista huomauttaisi, niin täytynee ryhtyä videoimaan treenejä joskus. Video on armoton.

Voi että on kyllä kivaa, kun on koira, joka on aina valmis treenaamaan ja nauttii siitä. Tykkään tosi paljon tehdä töitä Draaman kanssa <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti