Draama

TK1 RTK1 BH Myytin Maailma On Sun "Draama"

i. Round Robin I´Jak "Jak"
e. POHJ&FI&EE&NO&SE TVA BH Myytin Siivekäs "Nyyti"
Bordercollie narttu, steriloitu, 12.12.2012-8.8.2022
lonkat A/A, kyynärät 0/0
silmät ok
selässä vikaa, krooninen enteropatia (IBD)
Luonnetesti +29, laukausvarma
Draama tuli laumaan 3,5-vuotiaana kodinvaihtajana kesällä 2016. Se sopeutui mutkattomasti laumaan ja yhtä mutkattomasti myös pojat sopeutuivat siihen. Meille tullessaan Draama oli kolmosluokan agilitykoira, tokossa se oli siirtynyt AVO-luokkaan ja pk-puolella se oli suorittanut BH-kokeen. Meille tullessa jäi agility pois lajivalikoimasta ja keskityimme enemmän tokoiluun ja jäljestämiseen.

Draama oli vauhdikas, vilkas, täpäkkä ja reaktiivinen tyttö, jolla kierrokset toisaalta myös laskivat nopeasti. Se oli valloittava ja ihana koira, jolla oli pilkettä silmäkulmassa. Siitä tuli minulle hyvin läheinen. Se rakasti maastolenkkejä ja oli hyvin ketterä, kroppansa hyvin hallitseva. Se oli aina innokas ja motivoitunut työntekijä, joka ei tehtäviään valikoinut, kaikki kävi. Sen kanssa oli mitä miellyttävintä tehdä yhteistyötä, koska se oli aina valmis ja halusi tehdä kaikkensa. Tarkkuus joskus kärsi innosta, mutta Draama oli aina valmis myös hiomaan suoritusta. Se oli nopea oppimaan. Erittäin yhteistyöhaluinen, mutta ennemmin hieman ohjaajakova kuin pehmeä. Arkielämässä sitten pehmeyttäkin joitain asioita kohtaan joskus löytyi. Paukut tai muut äänet eivät sitä pelottaneet. Draama oli myös hyvin ahne ja rakasti leikkimistä, joten palkkautuminen ei todellakaan ollut ongelma. Erityisesti narupallot olivat sen suosiossa, ja se oli erikoistunut puremaan poikki naruja ;)Laumassa Draama hitsautui alusta asti eniten yhteen Kipin kanssa, ne kaksi ymmärsivät hyvin toisiaan ja niillä oli samankaltainen tyyli leikkiä. Muutenkin niiltä löytyi yhteisiä tapoja, eleitä ja luonteenpiirteitä, mikä ei ole kovinkaan ihmeellistä, kun niillä oli yhteinen isoisä ja muutakin yhteistä sukua.Veteen Draamalla oli fanaattinen suhde, se saattoi tuijottaa vettä pitkät ajat huomaamatta lainkaan muuta maailmaa ympärillään. Kyllä se myös ui, ja uppoutui myös uidessa omaan kuplaansa ja keskittyi enemmän vesipisaroihin kuin vaikkapa siihen, mitä muu lauma puuhaili. Ja joskus se hävisi ulapalle tekemään pitkää lenkkiä.

Jäljellä Draama osoittautui lahjakkaaksi koiraksi. Loppuvuodesta -16 aloitimme myös hajutunnistustyöskentelyn mukavana aktivointina, jota voi tehdä myös sisällä. Draama rakastui heti tähänkin puuhaan. Se käytti nenäänsä luontaisesti hyvin paljon muutenkin, vielä enemmän kuin monet muut koirat, joten nenänkäyttölajit olivat kuin sille luotuja. Jälkikoiran uraa kovasti Draamalle haaveilin, mutta valitettavasti terveysongelmat kuitenkin pk-uran estivät.

Tokossa uskaltauduimme AVO-luokan kokeeseen Draaman oltua meillä kolme kuukautta. Kahden liikkeen nollauduttua saimme kakkostuloksen ja jäimme muutaman pisteen päähän ykkösestä. Siitä oli hyvä jatkaa yhteistyön rakentamista ja tokoliikkeiden hiomista. Keväällä 2017 tokoilimme AVO-luokassa kaksi ykköstulosta, toisen niistä SM-kisoissa. Voittajaluokan korkkasimme syksyllä 2018, ja neljän kokeen jälkeen kesällä 2019 saimme sieltä ykköstuloksen. Sen jälkeen Draama jäikin tokosta eläkkeelle. Terveysongelmat rajoittivat meidän treenaamista kovasti ja välillä estivät sen kokonaan, mutta sinnittelimme niin kauan kuin se onnistui ja oli mielekästä, koska molemmat tykkäsimme niin paljon siitä mitä teimme. 

Aloitimme myös rally-tokon uutena lajina, koska se on tokoa kroppaystävällisempää, ja korkkasimme koeuran helmikuussa 2019, jolloin kolmen kokeen jälkeen kasassa oli alokasluokan koulari. Myös rally-tokosta, ja kaikesta muustakin, Draama jäi sen jälkeen eläkkeelle terveysongelmien takia, mutta kotitarpeiksi joskus vähän pyörähtelimme rallyjuttujakin.Terveys:

Draamalta oli tutkittu vuoden ikäisenä terveeksi lonkkien ja kyynärien lisäksi myös olat, polvet ja selkä. Muutama kuukausi meille tulon jälkeen se sai oireita, joiden vuoksi vein sen uudestaan selkäkuviin, ja huonoksi onneksemme selkä ei enää ollutkaan terve. Rintarangassa oli kyfoosi ja lanneranka oli oiennut. Lumbosakraalialueella oli aristusta. L7-S1 välissä oli nivelpinnalla skleroottista muutosta, ja lisäksi yksi häntänikamaväli oli hyvin ahdas. Hoitona oli kuuri tulehduskipulääkettä ja gabapentiiniä. Huollossa Draama kävi säännöllisesti, koska jumeja tuli vaivaan liittyen herkästi. Liiallista rasitusta välteltiin, pk-harrastus unohdettiin kokonaan ja tokoakin rajoitettiin kovasti, kunnes lopetimme sen kokonaan.

Draamalla oli myös kroonisesti mahavaivoja alusta asti. Aluksi hyvin lieviä ja ajoittaisia, mutta syksyllä 2017 oireet pahenivat yllättäen ja Draamalla diagnosoitiin imeytymishäiriö, jonka aiheuttajaksi epäiltiin mahan pitkäaikaista ärsytystä. Mahavaivojen syyksi puolestaan epäiltiin yliherkkyyttä jollekin tai joillekin ruoka-aineille, ja Draama laitettiin eliminaatiodieetille. Imeytymishäiriö korjaantui B12-vitamiinipiikeillä ja vointikin parani, mutta ajoittaisia ongelmia oli vieläkin. Vuoden 2019 aikana tilanne taas huononi ja kuvaan astui närästyksen ja mahakivun lisäksi ripuli. Suolistossa oli paksuuntumaa ja tulehdustila. Diagnoosiksi varmistui tällöin enteropatia (joka edelleen laajalti paremmin IBD:nä tunnetaan, vaikka koirien kohdalla pitäisi nykytiedon valossa puhua enteropatioista), parantumaton loppuiän tulehduksellinen suolistosairaus. Draaman lähisuvussa on myös muita tähän sairastuneita koiria.

Hoitona olivat erilaiset oireita lievittävät lääkkeet ja suolistoantibiootti kuureina. Ruokavalio myös vaihdettiin, koska Draama oli herkistynyt aiemmalle ruoalle. Tilanne saatiin paremmaksi pahenemisvaiheen jälkeen, mutta myöhemmin alkoi taas ajoittaista rajuakin oireilua esiintyä. Draamalle aloitettiin Apoquel, immunosuppressiivinen lääke, jota se söi loppuun asti. Tämä sairaus on hyvin haastava ja vuoristoratamainen, ja vaikutti hyvin kokonaisvaltaisesti Draaman arkeen, ja omaan siinä ohessa. Koko elämä piti järjestää sairauden ehdoilla.

Draaman sydämestä kuului lievä sivuääni keväästä 2019 asti, aluksi tasoa1/2 oleva, sittemmin 2, loppuun asti harmiton ja oireeton.

Vuonna 2022 Draama sairastui nopeasti edenneeseen kasvainsairauteen ja ainoaksi vaihtoehdoksi jäi eutanasia. Sivulöydöksenä tutkimuksissa löytyi pienet spondyloosimuutokset rinta- ja lannerangasta.Ei kommentteja: