sunnuntai 17. maaliskuuta 2024

Talvi jatkuu

Kaikenlaista pientä on taas tapahtunut erityisesti terveysrintamalla. 

Helmikuun alkupuolella koirat kävivät osteopaatilla. Pientä kireyttä ja jäykkyyttä löytyi molemmilta, mutta kokonaistilanne oli aika hyvä etenkin vallitsevaan keliin nähden. Osteopaatti totesi, että Kipin kroppa on vielä joustava, kun taas Vinskillä on iän tuomaa jäykkyyttä kropassa. Kovin tärkeitä nämä käsittelyt molemmille pojille ovat, noinkohan kumpaakaan enää olisi muuten ollut pitkään aikaan olemassakaan.

Kelien kanssa on tosiaankin ollut haastetta. Heti edellisen postauksen jälkeen alkoivat tiet ja polut olla luistinratoja, ja sen jälkeen on tilanne vaihdellut huonosta tosi huonoon. Kadut alkoivat olla suureksi osaksi sulia vähän aikaa sitten, mutta ei niitä pitkin voi pitkiä lenkkejä tehdä, kun alla on kova asfaltti ja sen päällä paksu kerros sepeliä. Pikkumetsien polut ja hiekkatie ovat olleet enimmäkseen luistinratoja. Tänään tuli taas lunta, joten lumi hetkeksi pehmentää kulkureitit, mutta plussakelit ja räntä- ja vesisateet vaanivat jo nurkan takana.


Talvi on tuntunut loputtoman pitkältä. Ja onhan se masentavaa, kun ajattelee, että liukkautta ja muutenkin epäotollisia olosuhteita voi olla puoletkin vuodesta, eikä silloin välttämättä pääse retkille tai kunnon metsälenkeille. Koko ajan saa varoa askeleitaan ja etsiä epätoivoisesti paikkoja, joissa koirien olisi vähän turvallisempaa ulkoilla. Sellainen kunnollinen ja kestoltaan kohtuullinen talvi vielä jotenkin menisi, mutta ei tällainen, missä sää vaihtuu koko ajan ja on loputtoman liukasta ja ankeaa. Voi kun saisi lenkkeillä sulassa maassa suuremman osan vuotta. 

Hetken sentään sai hiljattain nauttia hankikannosta ja auringosta, mutta sitten tulivat vesisateet.Rappukäytävän liukkauskin muodostui taas ongelmaksi Kipille. Se meni yhtenä päivänä vähän nokalleen käytävässä kun olimme lähdössä ulos. Sama toistui vähän myöhemmin samassa kohdassa.  Ihmetytti, että miten Kipi ei yhtäkkiä pysy kunnolla pystyssä rapussa, vaikka on jo yli kaksi vuotta kulkenut siellä lyhyen alkukankeuden jälkeen ongelmitta ja huolettomasti. Ja on säilyttänyt tasapainonsa kaikista pelleilyistään huolimatta.

Toisen kompurointinsa jälkeen Kipi ei todellakaan enää pelleillyt rapussa. Se alkoi liikkua siellä varovaisesti seinää pitkin, ja joskus epäröi ollenkaan astua kotiovelta ulos. Onkohan siihen nyt jokin fyysinen syy, että noin kävi. Mutta miksi vain rapussa, kun jäällä Kipi on pysynyt hyvin pystyssä. Ehkä se vain oli oppinut jo liiankin itsevarmaksi ja liian huoleton liikkuminen kostautui.

Taas harmittaa katsoa koiraa, jolle rapussa kulkeminen on ongelma. Hissiin se sukeltaa kuin turvaan, koska ei ole koskaan siellä liukastunut. Pitäisi varmaan nyt tosissaan ryhtyä katsomaan uutta asuntoa, kun olisi muutenkin paljon mukavampaa, jos olisi oma uloskäynti tai edes muuten helpompi pääsy ulos näiden vanhusten kanssa, joiden fyysinen kunto ei ainakaan tästä paremmaksi mene. 

En hirveästi tykännyt tästä asunnosta alunperinkään, mutta olen tottunut siihen ja kaikki toimii, joten en ole viitsinyt vielä kovin aktiivisesti etsiä uuttakaan. Täällä on hyviäkin puolia, kuten se, että ulko-ovelta on vain muutama askel metsäpolulle ja siitä hiekkatielle. Kivoja lenkkeilyreittejä löytyy, vaikkei kunnollista metsää vanhuskoirille sopivan kävelymatkan päässä olekaan (se olisi suuri toiveeni!). Eikä tämä kuitenkaan ole mikään betonihelvetti pahimmasta päästä, jollaisessa en haluaisi asua päivääkään. 

Sen verran usein on myös tullut viime vuosina muutettua, ettei jaksaisi taas. Huoh. Voipi siinä niinkin käydä, että sopivan kämpän löytymiseen menee niin pitkä aika, ettei koiriakaan sitten enää ole. On aika tuuripeliä löytää kämppä, joka täyttää kaikki tärkeimmät kriteerit. Mutta kai sitä katsella voisi.

Vinskillä oli hiljattain muutaman kerran tippa verta pissan seassa ihan satunnaisesti. Syyksi osoittautui ärtynyt esinahka. Asia hoitui Betadine-huuhteluilla nopeasti. Eläinlääkäri sanoi, että jatkuva pissan valuminen altistaa tuollekin, ja voi altistaa myös pissatulehdukselle. Pissa tutkittiin ihan varmuuden vuoksi, mutta mitään tulehdusta ei ollut.

Tällä kertaa inkontinenssi tuli ilmeisesti jäädäkseen. Se ei enää mene pois edes huollon jälkeen, eikä näytä ollenkaan johtuvan jumeista. Sekä kraniohoitaja että osteopaatti ovat arvelleet syyksi hermon löystymisen. 

Lähinnä pissaa valuu alle Vinskin levätessä, mutta yksittäisiä tippoja tulee joskus lattiallekin Vinskin liikkuessa, eli mikään ei ole siinä suhteessa muuttunut. Pedit ja sohva on peitelty peitoilla, joita välillä vaihdetaan uusiin ja pestään, mikä sujuu ihan rutiinilla jo. Tietenkin olisi mukavampaa, kun koko ongelmaa ei olisi, etenkään nyt, kun pesukonekin hajosi eikä uutta vielä ole. Eläinlääkäri ehdotti, että voisimme vielä kokeilla virtsankarkailuun lääkitystä. No miksei, vaikka eivät ne lääkkeet ainakaan ennen mitään auttaneet. 

Samalla kun kiikutin Vinskin pissanäytteen tutkittavaksi, niin vein sinne myös Kipin ulostenäytteen. Sillä kun oli yhä joskus satunnaista löysyyttä. Vinskilläkin oli, mutta vähän harvemmin, ja todennäköisesti syy oli molemmilla sama, joten vein näytteen vain toiselta. Ei siitä näytteestä sitten mitään löytynyt, ei matoja eikä Giardiaa.

Tammikuun lopussa madotin koirat varmuuden vuoksi. Olin huomannut Kipin ulosteessa jotain kummallista, josta eläinlääkärikään ei kuvan perusteella ollut varma, että oliko se vain limaa vai sittenkin matoja. Hän neuvoi antamaan matolääkettä, jotta madot voitiin sulkea pois ripulin aiheuttajana. Niinpä annoin molemmille Dronbitsia. Axiluria kun ei Kipille voinut antaa, ja oli syytä käyttää jotain laajakirjoista lääkettä.

Tabletit annettuani olin vähän ihmeissäni, että siinäkö kaikki. Eikö oikeasti tarvitse edes pestä mitään? Jos ihan vähän vaan pesisi? No en sitten kyllä pessyt, mutta olipa ihanan helppo lääkitys Giardian häätöön verrattuna.

Huono puoli asiassa vain oli se, että koirien oireilu yhä jatkui. Lievänä ja harvakseltaan, mutta kuitenkin. Siksi Kipin ulostekin sitten tutkittiin. Kun mitään ei löytynyt, niin pohdin, voisiko kyse silti olla Giardiasta, joka kuulemma joskus on vaikea saada testeillä kiinni. Eläinlääkärimme kuitenkin sanoi, että kyseessä on vain myytti, ja oireileva Giardia kyllä jää testissä kiinni. Aina pitäisi muistaa kriittisyys myös yleisenä totuutena netissä julistettuihin asioihin.

Ehkä ympäristössä silti on jotain, mikä pitää koirien oireita yllä. Onneksi oireilun kanssa pärjää, ellei tilanne tästä pahene. Saa nähdä, selviääkö syy koskaan. Ruokintajuttujakin jo eläinlääkärin kanssa mietittiin, vaikka ympäristö tuntuu todennäköisemmältä syyltä. Samalla ruokinnalla koirat ovat olleet myös pitkään oireettomia. Olikohan niillä alunperinkään Giardiaa tai matoja ollenkaan...

Oli kyllä mahtavaa, että saimme vielä Vinskin 14-vuotissynttärit viettää. Ja että se oli niin hyväkuntoisena synttäreitä juhlimassa. Se kyllä yritti sitten myrkyttää itsensä vain kolme päivää synttäreiden jälkeen. Yllätin sen eteisestä mussuttamassa jotain, ja huomasin sen kaivaneen avoimesta repusta siellä olleen suklaalevyn, joka siellä oli jo pitkään kulkenut eväänä. Ei vain ollut aiemmin tainnut reppu jäädä samalla tavalla saataville. 

Vinski oli ehtinyt jo syödä melkein kaiken suklaalevystä, jossa oli ainakin reilusti yli puolet jäljellä. Vinskin kokoisella koiralla ei kokonainenkaan maitosuklaalevy mene ihan myrkytysrajan yli, mutta ainahan jotkut yksilöt voivat olla herkempiä. Vähän varpaillani siis olin, että saadaanko tässä lähteä päivystykseen perjantai-illan kunniaksi, mutta ei sille mitään oireita tullut. Suklaassa oli mukana myös hasselpähkinää, mutta kuukkeli tiesi kertoa, ettei se ole koirille myrkyllistä kuten jotkut muut pähkinät. 

Helmikuussa yllätin Vinskin myös kerran eteisestä, kun se oli työntänyt päänsä kauppakassiin ja imeskeli suureksi epäuskokseni ihan pokkana laskiaispullan kermaa kitusiinsa. Vinski ei ole koskaan ennen harrastanut tällaista varastelua. Vinski varmaankin nyt katsoo, että ikä tuo hänelle tiettyjä erivapauksia. Tiedänpä olla vastaisuudessa huolellisempi kassien ja syötävien kanssa. 

Viime maanantaina oli vielä aurinkoinen ja aika lämmin päivä ja hankikanto, joten lähdimme vapaapäivän kunniaksi vähän ex tempore retkelle meidän entisille kulmille, jossa emme olleet marraskuun alun jälkeen käyneet. Ensin suunnistimme rantaan, jossa pidimme evästauon meidän yhdellä vakipaikoista. Aurinko lämmitti, ja sain tauon ajan katsella ja kuunnella joutsenpariskuntaa ihan siinä vastapäätä järvellä. Kuvaa en edes yrittänyt ottaa, sillä vaikka näin joutsenet paljaalla silmällä hyvin, niin surkea kännykamera ei niitä olisi taltioinut.


Kipi nautiskeli ennen evästaukoa

Se on retki nyt!

Voisimmeko keskustella noista eväistä?

Lähdimme tauon jälkeen kohti meidän vakireittiä, josta tosin kävelimme nyt vain pienen osan. Reitti kuitenkin oli osittain jäinen, enkä myöskään halunnut viedä Vinskiä pienen rantalenkin jälkeen enää kovin pitkälle lenkille. Kuljimme osittain reitin sivussa pellolla hankikannosta nauttien. Olipa kivaa. Kotimatkalla ajoimme taas entisen kodin läheltä, ja muistelin, miten tähän aikaan vuodesta teimme siinä tiellä usein potkukelkkalenkkejä, ja koirat saivat myös kirmailla viereisellä pellolla hankikannon aikaan. Tuntuu joskus vähän hassulta kulkea tuolla kaikkien muistojen keskellä, kun ei enää asu siellä ja niin paljon on muuttunut, mutta nyt luomme uusia, vähän erilaisia muistoja.

Metsän etelärinne oli näin sula, vaikka muuten lunta on vielä tosi paljon

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti