Vinski

TK1 TK2 BH Tronic Ottar "Vinski"
Bordercollie uros s. 27.2.2010
i. BH Eyespy Othello "Otto"
e. FI AVA FI AVA-H FI TVA BH Tronic Catarua "Taru"
lonkat A-A, kyynärät 0-0, silmät ok pentuna
olat terveet, lievä selkävika
normaalit kivekset, kastroitu v. -16


Vinski tuli laumaan, kun oli aika ottaa uusi harrastuskoira kasvamaan. Minun piti ottaa narttupentu, mutta lopulta huomasin olevani kolmatta kertaa elämässäni vastoin alkuperäisiä suunnitelmia urospennun omistaja!

Vinski on vilkas, avoin, reipas, nöyrä, iloinen, kiltti, sosiaalinen ja erittäin hyväntahtoinen koira. Välillä vähän hömppä. Sen bravuureihin kuuluu takaperin kulkeminen mitä oudoimmissa tilanteissa. Se on kiivennyt pitkät pätkät portaita takaperin ja hypännyt ojan yli takaperin. Vinski ei tähän mennessä ole koskaan pelännyt ukkosta, ilotulitusta, ampumista tai muitakaan ääniä. Arjessa se on hyvin helppo koira.



Vinskin kanssa tähdättiin alusta asti harrastuksissa jälkeen ja tokoon. Jäljellä se oli taitava heti pentuna. Tokokokeita olemme käyneet kolme ALO-luokassa ja kolme AVO-luokassa, joista kaikista tuli ykköstulos. Ylempien luokkien itsenäiset ja irtoavat liikkeet sen sijaan ovat aina olleet Vinskille haastavia, joten Vinski on jo jäänyt tokosta eläkkeelle.

Jälkikoiraakaan Vinskistä ei tullut siinä mielessä, että se olisi koskaan päässyt kokeisiin asti. Pk-ura jäi BH-kokeen mittaiseksi, koska pk-esteet olivat sille ongelmallisia. Matalat hypyt ja loivat A-esteet Vinski on aina suorittanut mielellään, mutta korkeaa hyppyä ja jyrkkää A-estettä se on aina karsastanut, joten esteet päätettiinkin lopulta unohtaa kokonaan. Jäljellä, esineruudussa ja pk-tottiksessa esteitä lukuunottamatta Vinski on treeneissä ollut hyvä. Alkuaikoina Vinskiä joutui motivoimaan ja työstämään tottiksessa ja myös tokossa paljon ja se kehittyi hitaasti, mutta siitä kehkeytyi motivoitunut ja yhteistyöhaluinen koira kaikessa muussa paitsi ongelmaliikkeissään.

Se on vähän arvoitus, miksi joistain tokoliikkeistä ja pk-esteistä tuli Vinskille niin iso kompastuskivi. Ehkä se on monen asian summa. Selkävaiva on luultavasti yksi osatekijä. Selkävaiva on sillä tavalla lievä, että eläinlääkärit ovat aina näyttäneet vihreää valoa niin pk-esteille kuin muutenkin aktiiviselle elämälle, mutta ikäviä tuntemuksia Vinskillä varmaan on välillä ollut. Lanneselän ongelmat todellakin saattavat vaikuttaa myös koiran luonteeseen. Vinskin huono motivaatio tehdä itsenäisiä ja irtoavia tokoliikkeitä on ehkä suurempi arvoitus, koska se on kuitenkin arjessa liikkuvainen ja irtoava koira. ja bordercolliet usein rakastavat vauhdikkaita liikkeitä. Vinskillä on kuitenkin luonteessaan tietynlaista varovaisuutta, ja eiväthän kaikki muutenkaan tykkää samoista jutuista.

Yksi osatekijä Vinskin harrastusominaisuuksissa varmaan on myös se, että jotkut hyvin paimentyyppiset bordercolliet saattavat muutenkin olla tuon tyyppisiä. Vinski ei ole puhtaasti paimenlinjainen, mutta se on olemukseltaan ja käytökseltään hyvin paimenmainen. Siitä mukava se kyllä on, ettei se koskaan ole yrittänyt jahdata autoja, polkupyöriä, lapsia tai mitään muutakaan. Lampaita Vinski näki vain pari kertaa pentuna eikä silloin erityisesti syttynyt, joten sitä ei tiedä, olisiko siitä oikeaan paimennustyöhön.

 

                                             Jäljelle lähdössä, kuvat Riitta-Liisa Kuittinen


Vinskin suuri intohimo on uiminen. Se pääsi järven rantaan ensimmäisen kerran 2,5 kk ikäisenä ja lähti heti uimaan. Eikä sitä sen jälkeenkään ole mikään pidätellyt. Loppukesästä 2015 Vinski aloitti vepeharrastuksen ja syttyi helposti lajiin.




Terveys: Vuonna 2012 Vinskillä oli hyvin lievä mahatauti, vuonna 2014 silmätulehdus ja lieväoireinen kennelyskä.

Vinskillä diagnosoitiin lievä selkävika alle vuoden iässä. Kiinnitin pikkupentuajan jälkeen huomiota siihen, että se liikkui aina vaan pupulaukalla ja vein sen eläinlääkärille, jossa todettiin lievää ongelmaa lanneselässä, josta puolestaan aiheutui iskiasvaiva vasempaan takajalkaan. Lisäksi todettiin, että LS-liitos on liikkuva. Vuoden ikäisenä selkä kuvattiin, eikä kuvannut eläinlääkäri nähnyt selässä vikaa. Akupunktiolääkärimme löysi kuvista kaventuneen fasettinivelraon. Myöhemmin näytin kuvat vielä ortopedille, jonka mielestä ristiselässä oli ahtauma. Oli miten oli, niin selkää on hoidettu oireenmukaisesti. Vinski on saanut akupunktiota, käynyt osteopaatilla ja fyssarilla, syönyt muutaman tulehduskipulääkekuurin sekä lisäravinteita. 

Vinski varasi pitkään vasemmalle takajalalleen vähemmän painoa kuin oikealle ja muutaman kerran se on lyhytaikaisesti ontunut vasenta takajalkaa iskiasvaivan takia. Ravivauhdissa se säännöllisesti jonkun verran käyttää omanlaista pupulaukkaa, jossa etuosa ravaa ja takaosa hyppii tasajalkaa perässä. Se on aina omaehtoisesti liikkunut täysillä ja mielellään, ja noin kolmevuotiaasta lähtien se oli pitkään paremmassa kunnossa ja jumeja tuli vähemmän kuin nuorempana, eikä esim. ontumisia esiintynyt. Kymmenvuotiaana tilanne taas huononi, jumeja oli enemmän, ja Vinski on käynyt tiheämmin osteopaatilla, jossa se on saanut myös laseria. 

Vuonna 2016 Vinskillä oli kroonistunut virtsatietulehdus ja eturauhasongelmia. Aluksi se sai hoidoksi Tardak-piikin ja antibioottikuurin, mutta kun ongelmat kroonistuivat, se kastroitiin. Samalla siltä poistettiin tapaturmaisesti murtunut hammas.

Kesällä 2020 Vinskille alkoi tulla pissavahinkoja sisällä. Tilaa hoidettiin mahdollisena kastraatiosta johtuvana inkontinenssina lääkityksellä ilman vastetta. Loppukesästä se sai virtsatietulehduksen, ja oireet pysyivät antibioottikuurin jälkeen poissa lähes kaksi kuukautta, kunnes palasivat. Tutkimuksissa löytyi sivulöydöksinä ärtynyt mahalaukku ja osittain paksuuntunut suolisto. Osteopaatti- ja eläinlääkärikäyntien jälkeen tuli myös vahva epäily siitä, että Vinskillä on akuuttivaiheen spondyloosi. Nämä molemmat vaivat voivat osaltaan aiheuttaa myös inkontinenssia, joten Vinski on saanut niihin hoitoa.

Kastraation jälkeen Vinskin turkin laatu muuttui höttöisemmäksi ja pohjavilla runsaammaksi, ja uintikauden aloittaminen laukaisi sillä kutinat. Hoitona on ollut turkin alasajo kesäksi.


Akupunktiossa






Ei kommentteja: