keskiviikko 8. helmikuuta 2023

Puoli vuotta myöhemmin

Tasan puoli vuotta on nyt mennyt Draaman poismenosta. Tässä ajassa asiaan on jo saanut vähän etäisyyttä, mutta ikävä on edelleen. Draama kulkee yhä mukana ajatuksissa ihan joka päivä pitkin päivää.

Alkuaikoina Draaman poismenon jälkeen hoidin poikia aika robottimaisesti. Sitten aloin taas vähitellen nähdä ne yksilöllisemmin ja olla enemmän vuorovaikutuksessa niiden kanssa. Arki on asettunut uomiinsa tällä porukalla, mutta jotain tuntuu silti koko ajan puuttuvan.

Ihan alussa tuo puuttuminen on tietenkin vielä konkreettisempaa, kun mieli ei meinaa heti taipua siihen, että yksi on poissa jokaisesta arjen tilanteesta. Ihan tavallista on, että olen siinä vaiheessa etsinyt katseellani, missä se yksi koira on, kun mieli laskee niitä olevan liian vähän joissain tilanteissa. Muistan myös, miten Snoopyn poismenon jälkeen ojensin illalla nojatuoliin istuessani automaattisesti käteni kohti viereistä sohvaa silitelläkseni sitä, eikä se ollutkaan siinä. Sillä oli tapana nukkua illat sohvalla ja usein silittelin ja rapsuttelin sitä samalla.

On tosi hyvä, että pojat sentään jäivät Draaman jälkeen ja ovat pitäneet yllä rutiineja ja koiramaista arkea. Vielä. Aina ennenkin yhden lähdettyä on laumaan jäänyt muita koiria, itse asiassa useampikin kuin kaksi tätä ennen. Ei se poista surua tai poismenneen jättämää aukkoa, mutta antaa muuta tekemistä kuin pelkkä suruun käpertyminen. Se merkitsee myös jatkuvuutta. 

Tällä historialla sydän on revitty jo monta kertaa palasiksi. Sen hinnan näistä joutuu maksamaan. Välillä se tuntuu aivan liian isolta hinnalta, mutta toisaalta on kuitenkin saanut elämäänsä niin paljon. Elämä on luopumista.

Olisin juossut kauas karkuun, jos minulle olisi kristallipallosta näytetty etukäteen, että Draaman myötä elämääni tulisi niin paljon sairautta, huolta ja surua, ja että sen tulosta olisi niin kauaskantoiset seuraukset loppuelämääni. Silloin ei olisi ollut ongelmaa tehdä niin, kun en vielä tuntenut Draamaa, se oli vain yksi tuntematon koira monien joukosta. Kun se sitten tuli meille, niin ei tullut koskaan mieleen juosta karkuun mitään ongelmia. Draama oli siinä vaiheessa konkreettinen olento ja persoona, joka kuului elämääni ja oli minulle tärkeä. Olin sen puolella iäksi ja vastuussa siitä.

On varmaan muutenkin parempi, ettei kristallipalloja oikeasti ole olemassa. Jokaisen koiran tai muun elävän olennon myötä tulee elämään kaikenlaista, niin surua kuin iloa, kaikenlaisia tapahtumia. Mitä itua olisi tietää etukäteen mitä tuleman pitää. Yhteistä matkaa tehdessä on parempi elää hetkessä ja nauttia matkasta aina kun voi, vaikka vastatuultakin olisi. Olisi kyllä sinänsä kätevää, jos kasvattajat voisivat etukäteen katsoa kristallipallosta, mitkä yhdistelmät tuottavat terveimmät koirat, mutta melkoisia lieveilmiöitä ennustamisesta monella tapaa muuten koituisi. Epäilemättä osa kasvattajistakin mieluummin katsoisi, että mistä yhdistelmästä saa jonkun superhypernäyttelytähden tai maailman nopeimman ratajuoksijan, terveydestä viis.

Draama tuntui tosi pian tulonsa jälkeen tutulta, meidän laumaan tarkoitetulta. Se toi tullessaan paljon iloa. Kuollessaan se opetti minulle uutta kuolemasta. Asioita, joita en ollut aiemmin pysähtynyt kunnolla miettimään. Muiden koirien kuolemat menivät juuri sen verran eri tavalla, etten joutunut niin nokakkain juuri näiden asioiden kanssa. Opettivat nekin kaikki silti jotain uutta myös kuolemasta - ja elämästä. Aina sitä huomaa itse oppivansa ja oivaltavansa uutta, ja samalla tajuaa, kuinka vähän on ennen tiennyt. Ja kuinka hirveän vähän edelleenkään tietää. On myös arvoituksia, joihin ei edes voi saada vastausta. 

Tänään laitoin ruoaksi myskikurpitsakeittoa, ja sekin muistutti Draamasta. Draaman ansiosta tutustuin tähän kasvikseen, ja sen keittäminen tuli tutuksi viimeisten reilun kolmen vuoden aikana, jolloin se Draaman ruokavalioon kuului. Eläinlääkäri sen Draamalle määräsi osana sairauden hoitoa.

Nyt on alkanut ensimmäinen sellainen kalenterivuosi, jossa Draama ei enää ole mukana ollenkaan. Muuten kuin muistoissa. Sydämestä edesmenneet eivät koskaan lähde.

Ihana Draama 💓💗

Draama viime maaliskuussa käpyleikeissä lähimetsässä ja kotona rentoutumassa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti