sunnuntai 4. kesäkuuta 2017

Kasin oppilaat tokon SM-kisoissa

Meidän tokotreenit Draaman kanssa ennen SM-joukkekisaa sujuivat suhteellisen mukavasti, mutta mitä lähemmäksi kisa tuli, sitä enemmän ongelmia tuntui putkahtelevan, osa niistä aivan odottamattomia. Tämä näköjään kuuluu jo ihan kaavaan. Kisoja edeltävänä torstaina oli tarkoitus vetää viimeinen varsinainen treeni. Mutta voi kauhistus sentään, kaikki menneet ongelmat tuntuivat nyt kulminoituvan siihen hetkeen, eivätkä ruutu ja kaukokäskyt onnistuneet ollenkaan ensi yrittämällä. Siinä meinasi jo pieni paniikki iskeä, että voi hitsi sentään, kisat on ihan justiinsa, ei takuulla ehditä enää korjata näin pahoja ongelmia, tehdään huono suoritus kisoissa ja viedään joukkueelta pisteitä.

Sitten heräsinkin miettimään, että hetkinen, olikohan treenaamisesta viime aikoina tullut liian ryppyotsaista ja suorituskeskeistä. Päätin, että treeniä toki tarvitsimme noiden kahden liikkeen osalta vielä lisää ennen kisoja, mutta mitään kaameaa hinkkausta en alkaisi harrastaa, vaan liikkeitä tehtäisiin ilon kautta. Ruutua ja kaukokäskyjä sitten tehtiin vielä muutamia toistoja ennen kisoja, ja pidettiin samalla hauskaa. Ja tavoitteeksi otin sen, että meillä olisi myös SM-kehässä hauskaa. AVO-luokassa lisäksi oli seurasta toinenkin osallistuja, joten ei seuran tulos ollut yksin meidän varassa. Kahden AVO-koiran lisäksi joukkueessa oli vain yksi ALO-koira ja yksi EVL-koira.
SM-kisat alkoivat Ojangossa lauantaina 27.5. ALO- ja EVL-luokilla. Uutena juttuna SM-kisoissa oli joukkuekisa jaettu kahdelle päivälle, jotta porukka jakautuisi tasaisemmin molemmille päiville, eikä yksilöfinaalin aikaan paikalla pyörisi vain kourallinen ihmisiä. En tästä itse ihan kauheasti tykännyt, koska joukkue ei hajautetussa kisassa välttämättä ole kumpanakaan päivänä kokonaisena paikalla, mikä saattaa syödä joukkuehenkeä. Entistä useammat pitkämatkalaiset joutuvat myös yöpymään, jos mielivät olla paikalla koko joukkuekisan ajan. Tätä ongelmaa ei itsellä ollut, kun matka oli sen verran lyhyt.  Yksilöfinaali sitten kyllä jäi näkemättä, kun keskityin sunnuntaina omaan suoritukseen, koirien huoltamiseen (Kipi ja Vinski olivat turisteina mukana) ja joukkuekaverin suorituksen jännäämiseen.

Kävin lauantaina jo haistelemassa kisatunnelmaa ja katsomassa suorituksia. Joukkueen ALO- ja EVL-koirat tekivät molemmat hienosti ykköstulokset. Draamakin kävi ottamassa tuntumaa kisa-alueeseen. Se bongasi välittömästi kehien sijainnin ja yritti kovasti aktivoida minua oikeaan suuntaan eli lähintä kehää kohti. Se ei voinut ymmärtää, miksen käsittänyt asiaa, siellä kehässähän se kaikki hauskuus eli työ oli, ja se  yrittikin pari kertaa nopealla äkkisyöksyllä päästä kehään.Sunnuntaina sitten pääsimme tositoimiin. Meidän vuoro oli vasta loppupäässä, mutta eläinlääkäritarkastuksen takia paikalle piti raahautua jo aikaisin aamulla valvotun yön jälkeen. Ihan uutta tämä eläinlääkäritarkastuskin tokossa, tullut nyt mukaan kuvioihin sen takia, kun toko on nykyään Palveluskoiraliiton alainen laji, ja siellä on tarkastus ollut vallitseva tapa SM-kisoissa. PK-SM-kisoista nämä tarkastukset olivat jo tutuiksi tulleetkin.

Tuntien odottamisen jälkeen meidän vuoro vihdoinkin alkoi lähetä. Käytiin pieni lämppälenkki ja virittelin Draamaa kehän lähellä. Juuri ennen meidän vuoroa tuli kehään joku viivytys ja odotteluaika vähän venyi, mutta Draama ei käynyt yhtään liian kuumana. Jänskätti vähän se, että koesuoritus alkoi juuri meidän kahdella kauhujen liikkeellä, ruudulla ja kaukoilla, joten virittelin Draamaa ruutuun jo kehän ulkopuolella.

AVO-luokka oli jaettu neljään kehään, ja tässä nyt koottuna meidän suoritus.

Kehä 1, tuomarina Timo Pussinen

Ruutu: 10. Ensimmäinen liike meni nappiin, vaikka se pelotti etukäteen! Draama lähti hyvin ruutuun ja meni aika lähelle vasenta reunaa, mutta oli kuitenkin sisällä ruudussa kun stoppasin sen, ja oli hyvin kuulolla.

Kaukokäskyt: 8.5. Nämäkin menivät hyvin, pistevähennys tuli siitä, että istuessaan Draama olisi saanut olla ryhdikkäämpi.

Seuraaminen: 7. Seuruu oli periaatteessa hieno, mutta Draama oli niin tiivis ja painoi välillä minua, että pisteet menivät siitä. Pään liike oli myös jälleen liikkeelle lähdöissä levotonta, mutta tästä tuomari ei huomauttanut ollenkaan, vaan pelkästään tuosta tiiviydestä.

Kokonaisvaikutus: 10. Tuomari tykkäsi kovasti Draaman työskentelystä. Niin minäkin, asenne oli kohdillaan!

Kehä 2, tuomarina Mari Väänänen

Tähän kehään saatiin marssia suoraan ekasta kehästä, mutta liikkuri huomaavaisesti kysyi, olinko ehtinyt juottaa koiran, kun näki juomapullon kädessäni, ja saimme pitää juomatauon ennen kehää.

Hyppy: 8. Tämä meni hyvin, pistevähennys tuli törmäyksestä minuun eteen istuessa.

Nouto: 8. Sama juttu, hyvä ja vauhdikas suoritus, mutta eteen istuessaan törmäsi minuun.

Liikkeestä istuminen: 8. Tässä varmistelin istumista pienellä eleellä ja pistevähennys tuli siitä, muuten hyvin.

Kokonaisvaikutus: 8. Tätä voisi sanoa melko tasaiseksi kehäksi, kun kaikesta tuli kasi! Edelleen Draama teki hyvällä asenteella, mutta kevyet törmäykset vähensivät pisteitä.

Kehä 3, tuomarina Kaarina Pirilä

Luoksetulo: 8. Oikein hieno, mutta jälleen törmäys...

Kierto: 8,5. Tosi hyvä, Draama kiersi tötsän läheltä mutta koskematta sitä. Ja kyllä, pistevähennys tuli jälleen kerran törmäyksestä...

Liikkeestä seisominen: 8. Tämä oli ihan täydellinen melkein loppuun asti, mutta peruusasennossa Draama meni vain puoliksi istumaan ja tarvitsi lisäkäskyn.

Kokonaisvaikutus: 9.

Kehä 4, tuomarina Vesa Kallio.

Paikalla istuminen: 10. Tässä ei ollut ongelmia ja viimeisestä liikkeestä siis kymppi kuten ensimmäisestäkin.

Kokonaisvaikutus: 9. Yksi piste lähti siitä, että Draama tuli suorituspaikalle tiukalla hihnalla. Hmm, olisi siis pitänyt ottaa se heti käskyn alle, mutta en tullut moista ajatelleeksi, kun Draama muuten kulki ihan asiallisesti ja kiskomatta.

Pisteitä tästä kertyi 270, eli meidän toinen ykköstulos AVO-luokasta, ja sijoitus oli lopulta 21/71.

Olin meidän suoritukseen kyllä tyytyväinen, kun kaikki liikkeet onnistuivat, myös ne missä ennen kisoja tuli viime hetken ongelmia, kokonaisuus pysyi hyvin kasassa ja Draama teki niin kivalla asenteella. Se keskittyi hyvin, eikä ottanut häiriötä mistään. Nuo törmäykset tietenkin vähän jäivät harmittamaan, koska ne veivät niin paljon pisteitä monessa eri liikkeessä. 24,5 pistettä yhteensä, ja se on aika paljon se! Tällä kertaa kun Draama ei luoksetuloissa kertaakaan tullut suoraan sivulle, mitä aiemmin on joskus harrastanut. Ja ainahan se ei selkeästi myöskään törmäile, vaikka aina tulee vauhdilla ja tosi lähelle. Nyt onkin mietintämyssy päässä sen suhteen, että mitä tuolle asialle jatkossa tekisi. Työstäisikö sitä, että törmätä ei saa, vai opettaisiko Draaman tulemaan suoraan sivulle. Luulenpa, että Draama tulee pitkään käyttämään näitä eri tapoja sekaisin, jos lähden muuttamaan kriteeriä, kun se on tehnyt sitä jo muutenkin joskus. Ja kokeessa on sekin pulma, että saa antaa esim. vain yhden noutokäskyn, eikä voi pyytää tulemaan sivulle, joten jää sitten koiran vastuulle valita, mihin se tulee. Ja kun eteen tulemista vain on tähän asti vahvistettu, niin ei se sieltä käytösmalleista hetkessä mihinkään katoa. No, keskeneräisyyttä ja hiomista on monissa eri liikkeiden osa-alueissa muutenkin ja muutamaa ylempien luokkien liikettä ei osata vielä ollenkaan. Ei lopu ainakaan tekeminen kesken!

Seuran toinen AVO-koira teki tosi hienon setin ja ykköstuloksen hyvillä pisteillä. Koko Hiiden Haukkujen joukkueelle siis ykköstulokset ja sijoitus oli 12/42, ei paha.

Oli kiva olla mukana! Toista kertaa emme välttämättä Draaman kanssa SM-kisoihin pääse, joten oli sikälikin hienoa, että päästiin nyt mukaan ja saatiin sen kanssa kokea tämä. Se jäi harmittamaan, kun en muistanut missään vaiheessa kaivaa kameraa esiin, joten tässäkin on kuvituksena ihan muita kuin kisakuvia Draamasta.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti